Landlines UAP

Ażurowy krajobraz
„Landlines“ UAP w Brisbane

Międzynarodowe studio projektowe Urban Art Projects (UAP) zrealizowało ekologiczną instalację artystyczną na elewacji budynku garażu wielokondygnacyjnego w Brisbane w Australii.

Przy ulicy Albert Street 53 w Brisbane od trzydziestu lat znajduje się wielopiętrowy parking. Niedawno biuro Nettleton Tribe Architects przekształciło strukturę budynku, dodając do 9 pięter garażu kolejne 13 pięter biurowych. Urban Art Projects wraz z artystką Jennifer Marchant, zostało zaproszone do współpracy nad strategią podniesienia walorów estetycznych okolicy poprzez konkretną realizację przestrzenną na poziomie ulicy.

Landlines UAP

Artystyczna kurtyna
UAP stworzyło wytyczne do projektu – miało powstać dzieło artystyczne, instalacja zintegrowana z budynkiem, interesująca wizualnie jak i funkcjonalna. Projekt „Landlines” autorstwa Jennifer Marchant, stworzony wspólnie z UAP, to interesujący przykład rewitalizacji budynku (w tym przypadku garażowego) poprzez projekt artystyczny.
„Landlines” to ażurowa aluminiowa kurtyna, zasłaniająca elewacje niezbyt interesujacego budynku, nadając jej ulotnego charakteru. Instalacja rozpięta przez trzy piętra garażu złożona jest z 549 aluminiowych paneli o wielkości 1,2 × 3,6 m każdy. Wzory wycinane laserowo z dospawanymi 3-wymiarowymi elementami tworzą poziomice mapy terenów Cunningham’s Gap i Main Range w Brisbane. Ażurowe płaszczyzny okalają budynek z trzech stron, stopniowo zmniejszając natężenie wzorów by na północnej elewacji stać się tylko zarysem konturów płynnych aluminiowych linii.

Landlines UAP

Aluminiowy krajobraz
Instalacja nie tylko zmienia architektoniczną tożsamość krajobrazu ulicy, jest również innowacyjnym rozwiązaniem projektowym, który podnosi walory ekologiczne budynku.
Aluminiowe panele zamontowane jedynie na stalowym stelażu umożliwiają wentylację, co jednocześnie znacznie obniża zużycie energii i emisje dwutlenku węgla. Takie rozwiązanie kosztem zastosowania mechanicznych systemów wentylacji już zaoszczędziło właścicielowi ponad milion dolarów.
Inspiracją dla projektu była „elitarna” natura wieżowców, w których nie każdy ma szansę na najlepszy widok z najwyższego piętra. W projekcie „Landlines” to właśnie krajobraz widziany z wysoka jest przetransformowany na metalową ażurową płaszczyznę umieszczoną na elewacji budynku. Forma trójwymiarowego krajobrazu jest w miejscu widocznym dla każdego.

Landlines UAP

Sztuka publiczna, tworzona wyłącznie do specyficznego miejsca, ma istotne znaczenie w przestrzeni miejskiej. Instalacja „Landlines”, stworzona przez kolektyw projektantów, architektów i artystów jest przykładem kreatywnej współpracy różnych profesjonalistów, która zaowocowała projektem spoistym pod względem wizualnym, funkcjonalnym i ekologicznym.

Landlines UAP

Projekt: „Landlines“
Artysta: Jennifer Marchant
Architekt: Nettleton Tribe Architects
Art management: Urban Art Projects
Miejsce: Brisbane, Australia
Rok: 2008

Tekst Redakcja
Zdjęcia Aperture Photography